FoxPro forum FoxPro
Fox drangulije i druge sitnice

FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Korisničke grupeKorisničke grupe   Registruj seRegistruj se 
 ProfilProfil   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   PristupiPristupi 

Imena Property-ja i Method-a

Napiši novu temu   Odgovori na poruku    FoxPro forum -> VFP Tips 'n' Tricks
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
dcNiko
Kaplar
Kaplar

Pridružio: 12 Feb 2008

PorukaPoslao: Pet Okt 24, 2008 9:00 am    Naslov: Imena Property-ja i Method-a Odgovoriti sa citatom

Pozdrav,
da li neko možda zna zašto mi imena Property-ja i Method-a na formi uvek prebaci na mala slova, a ja upišem imena u mixed case-u. Ranije mi je ovo radilo u mixed case-u ali ne znam šta se poremetilo pa sada neće, možda je neko od setovanja.
Zed McJack
Site Admin
Site Admin

Pridružio: 31 Okt 2006

PorukaPoslao: Pet Okt 24, 2008 11:25 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

U VFP8 to sigurno ne može, a mislim da ne može ni u VFP9.
Fox ti doduše pušta da ga uneseš kako hoćeš, ali ga uvek zapamti i snimi u lowercase.
dcNiko
Kaplar
Kaplar

PorukaPoslao: Pet Okt 24, 2008 11:47 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Ali radilo mi je sa mixed case-om i nešto sam čačkao mislim da sam prešao na SP2 i sada neće.
slobodan
Poručnik
Poručnik

Pridružio: 01 Nov 2006

PorukaPoslao: Sub Okt 25, 2008 3:55 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Zed McJack ::
U VFP8 to sigurno ne može, a mislim da ne može ni u VFP9.
Fox ti doduše pušta da ga uneseš kako hoćeš, ali ga uvek zapamti i snimi u lowercase.

VFP9 ipak može! Čak je i dokumentovano. Nažalost, nije baš "prosto k'o pasulj" Confused . da bi se pojavio MixedCase nije dovoljno samo ga uneti kao naziv za Property ili Method, potrebna je još "mala" igranka...
Trik je u upotrebi MemberData. MemberData su, u stvari, metapodaci o članovima (members, otuda i ime, a odnosi se na Properties, Events & Methods) klasa i formi (VCX i SCX datoteke). Ovi metapodaci imaju XML strukturu i smešteni su u (_FOXCODE) tabeli za globalne postavke i u _MemberData property za lokalni scope.

MemberData "cirkus" je prilično moćna stvar - pomoću (_FOXCODE) upravlja Intellisense-om, obezbeđuje Custom Property Editore (npr. za Anchor, Caption, ...), upravlja prikazom favorita, pa i ono što je ovde pitano, prikazom MixedCase-a... Dobra strana je što je moćan, manje dobra - što zahteva izvesnu krivu učenja... Ali na kraju se trud kao i obično (možda) isplati.

Tema je duga, a ja ću ovde dati najkraći primer, kako najjednostavnije dobiti prikaz MixedCase (u PEM listi, Intellisense-u itd...).

1. U Form ili Class editoru kreirati nov property (ili method). Prilikom davanja imena, VFP prima "mešana" sLoVa, ali odmah posle toga ga prebaci u mala. Znači, unesemo pMojNoviProperty a VFP ga pretvori u pmojnoviproperty Evil or Very Mad
2. U PEM prozoru desnokliknemo na red sa pmojnoviproperty i kliknemo na opciju Add to Favorites.... Ovo kao (očekivani) efekat daje prikaz našeg pmojnoviproperty na kartici Favorites, i pojavljuje se jedna XML "kobasica" u property-ju _memberdata.
3. Editujemo "kobasicu" (tj. _memberdata property).
Stara vrednost:
Kod:
<VFPData><memberdata name="pmojnoviproperty" type="Property" favorites="True"/></VFPData>

Nova vrednost:
Kod:
<VFPData><memberdata name="pmojnoviproperty" type="Property" favorites="True" display="pMojNoviProperty"/></VFPData>

(Ako ne želite prikaz u favoritima, sad je pravi trenutak da izbacite tu opciju)
4. VFP vidi naš omiljeni property kao pMojNoviProperty, svuda gde ga koristi (PEM prozor, Intellisense, ...) Razz

Exclamation PEM prozor vrši case sensitive sortiranje, pa ako prvo slovo u prikazu vašeg property-ja stavite kao veliko, lako se može desiti da ga zagubite među hrpom Foxovih ugrađenih PEM.
Exclamation Parametar display MORA imati istu vrednost kao i name - dozvoljene su jedino zamene pojedinih slova u velika.

VFP 9 ima i svoj alat MemberData Editor, koji daje mogućnost vizuelnog editovanja ovih parametara.

@dcNiko:
Nemam ideju iz kog razloga je kod tebe odjednom prestalo prikazivanje jednom definisanog MixedCase-a. Ako si imao globalno postavljene vrednosti za tvoje nazive PEM, moguće je da ti je (_FOXCODE) tabela na neki način oštećena ili restaurisana u fabričko stanje. ?!

Arrow Pogledati više na:
http://www.hentzenwerke.com/samplechapters/wnvfp9_sc02.pdf,
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms947600.aspx,
kao i u VFP9 helpu (MemberData Extensibility)

P.S. Ovu temu sam imao nameru da dotaknem u "Tips'n'Tricks" sekciji na predstojećem (planiranom) skupu VFP UG Serbia #3, u Vršcu.
dcNiko
Kaplar
Kaplar

PorukaPoslao: Pon Okt 27, 2008 12:39 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Hvala Slobodane, svaka ti ÄŤast na iscrpnom odgovoru.
Michael
Poručnik
Poručnik

Pridružio: 11 Nov 2006

PorukaPoslao: Uto Nov 25, 2008 8:37 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

@dcNiko
I ti se zadovoljavas ovakvim odgovorom, ma koliko opsiran bio, on je totalno neupotrebljiv.

@Slobadan
Ovo sto si napisao je skroz bezveze (da nebudem grublji). Sta ti ocekujes da MS napravi alat ili feature a da korisnici da bi ga koristili izmenjuju neke "kobasice" i sl.; ili da kad dodaju neko svojstvo ili metod da onda idu i menjaju ga da bi imali pravilan "Case"? Svasta. E samo zbog ovog bi otisao na tu konferenciju da slusam sta bi imao da pricas o ovome.

@dcNiko
Jednom formatiran XML za _memberdata se moze zeznuti vrlo lako ako koristis nazive tipa Save, Close, Load i sl. i na njima primenis formatiranje! (bar kod mene se tada zezne). Ja u tom slucaju na takvim metodama ili svojstvima ostavim mala slova da mi ne zezne ostalo ili ih izbegavam!

@Uputstvo!
Ako zelite da vam radi automatski potrebno je sledece da uradite:
1. DO (HOME(2) + "Solution\solution.app")
2. Otvorite stablo pod "New in Visual FoxPro 9"
3. Nadite u stablu FoxCode Menu Script
4. Run Sample
5. Pod grupacijom "MenuHit Script" kliknite "Enable Script"
6. A zatim "Install New Propertys Dialog Sample"

Posle toga kad ste u formi ili klasi dovoljno je samo "New Property" ili "New Method" i kucajte u kakvom Case zelite i tako ce biti znaci nikakve kobasice, member data editor i sl.
Takode cete dobiti Novi Dialog prozor koji nije vise modalan!

Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Poseti sajt autora MSN Messenger
Zed McJack
Site Admin
Site Admin

PorukaPoslao: Uto Nov 25, 2008 9:11 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Michael ::
@dcNiko
I ti se zadovoljavas ovakvim odgovorom, ma koliko opsiran bio, on je totalno neupotrebljiv.

@Slobadan
Ovo sto si napisao je skroz bezveze (da nebudem grublji). Sta ti ocekujes da MS napravi alat ili feature a da korisnici da bi ga koristili izmenjuju neke "kobasice" i sl.; ili da kad dodaju neko svojstvo ili metod da onda idu i menjaju ga da bi imali pravilan "Case"? Svasta. E samo zbog ovog bi otisao na tu konferenciju da slusam sta bi imao da pricas o ovome.

slobodan je dao jedno rešenje, to jest dok ti nisi napisao svoje, to je bilo jedino rešenje. Ja ne vidim razlog zašto bi dcNiko ili neko drugi bio nezadovoljan ako pre toga nije imao nikakvo rešenje. On jednostavno ne mora to da koristi ako mu se ne sviđa.
Nipodaštavanje tuđih rešenja je potpuno nepotrebno najblaže rečeno.
Michael
Poručnik
Poručnik

PorukaPoslao: Uto Nov 25, 2008 9:19 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

A ti smatras da je to resenje? da postignes neku mogucnost obides tri kruga oko zgrade?

Gde je ovde nipodostavanje?

Mislim nemoram ja da postujem nista ovde, ako vas ovo zadovoljava.

Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Poseti sajt autora MSN Messenger
Zed McJack
Site Admin
Site Admin

PorukaPoslao: Uto Nov 25, 2008 9:28 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

A ti smatras da je to resenje? da postignes neku mogucnost obides tri kruga oko zgrade?

Kao što rekoh, dok slobodan nije napisao svoje rešenje drugo nije postojalo, ako bilo kome to ne odgovara, on jednostavno ne mora da ga primeni i sve je ok.

Gde je ovde nipodostavanje?

Mislim nemoram ja da postujem nista ovde, ako vas ovo zadovoljava.

Pa šta smo mi trebali da čekamo beskonačno i gledamo u pasulj hoćeš li se ti pojaviti na forumu ili ne, i uz to da niko ništa ne piše?.

Život ide dalje i ako ti nisi tu biće neko drugi, a ako nema nikoga najlakše je obrisati forum sa servera.

Naravno da mi je drago da si se vratio, Fox Expert svakome treba, pa i nama. Wink
dcNiko
Kaplar
Kaplar

PorukaPoslao: Uto Jan 13, 2009 10:31 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Nema potrebe za raspravom, meni je svaka pomoć i rešenje dobrodošlo, dok se ne nadje bolje tako da su mi oba odgovora u tom trenutku pomogla. U svakom slučaju hvala na pomoći.
Da ne otvaram novu temu da pitam ovde još nešto. Pošto sam navikao da imenujem forme, report-e, view-ove isl. u mixed case-u kad ih dodam u projekat on ih vrati u lower case. Da li ima rešenja i za ovo, tj. da li može ime forme ili reporta u projektu da zadrži i da bude prikazan u mixed case-u. Ovo radi na remote view-ovima recimo, tako što nakon prebacivanja imena u lower case klikom na "rename" view-a prihvati mixed case ime view-a ali pod drugim imenom. Za forme i report-e ovo mi ne uspeva Wink .
Michael
Poručnik
Poručnik

PorukaPoslao: Sre Jan 14, 2009 8:48 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Ja koliko znam nemoze.

Nazad na vrh
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    FoxPro forum -> VFP Tips 'n' Tricks Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu