FoxPro forum FoxPro
Fox drangulije i druge sitnice

FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Korisničke grupeKorisničke grupe   Registruj seRegistruj se 
 ProfilProfil   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   PristupiPristupi 

Rootkit

Napiši novu temu   Odgovori na poruku    FoxPro forum -> IT stvarčice
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
Zed McJack
Site Admin
Site Admin

Pridružio: 31 Okt 2006

PorukaPoslao: Pon Sep 03, 2007 11:39 am    Naslov: Rootkit Odgovoriti sa citatom

Čitajući danas najnoviji broj Sveta Kompjutera naišao sam na članak posvećen sigurnosti sa temom koja obrađuje Rootkit.

Rootkit je alat koji omogućava potpuno sakrivanje trojanca ili nekog drugog sličnog programa od antivirusnih programa ili od listanja podataka u redžistriju ili nadgledanja procesa.

Sam po sebi Rootkit nije opasan, ali kako to biva sa većinom drugih stvari ako ga koristi onaj ko ima zle namere postaje mu moćno dodatno oružje.

AV kompanije predviđaju porast korišćenja Rootkit programa.
Neke od njih su već spremile i namenske programe koji mogu da prepoznaju Rootkit programe i da ih eliminišu.
Autor članka (Mirko Perak) navodi da je alat koji pravi kompanija F-Secure a koji se zove Blacklight (Rootkit elilminator), već dostupan u free verziji za skidanje.

Ja sam proramče već skinuo odavde (883kb) i utvrdio da mi je računar čist što se tiče Rootkit programa.
Ako je nekome od vas stalo da proveri takvu stvar izvolte pa skinite program, dostupan je u free verziji do prvog oktobra. Posle toga će biti integrisan u AV alat F-Secure Internet security 2007, koji se plaća-jelte, pa onda požurte polako.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Poseti sajt autora MSN Messenger
Michael
Poručnik
Poručnik

Pridružio: 11 Nov 2006

PorukaPoslao: Pon Sep 03, 2007 9:13 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Ja koristim "Nod32" i na desktop racunaru i na notebook-u.

A ovo je sa njihovog sajta :
Eset ::
ESET’s award-winning, antivirus software system, NOD32, provides real-time protection from known and unknown viruses, spyware, rootkits and other malware. NOD32 offers the smallest, fastest and most advanced protection available, with more Virus Bulletin 100 Awards than any other antivirus product...

Znaci trebalo bi da sprecava i taj rootkit

Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Poseti sajt autora MSN Messenger
alexandar.mojsejev
Regrut
Regrut

Pridružio: 30 Apr 2007

PorukaPoslao: Pon Okt 15, 2007 10:35 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Pozdrav, rec - dve vezano za rootkit.

Dakle rootkit je skup 'alata', a ne klasican program. Nastao od jednostavnih unix termina, gde je root (super user), a kit (oprema), drugim recima skup programa za osvajanje ([unix]root-a, [win]administrator).

Ono sto treba da nas plasi jesu programi u opremi. Tu morate da razdvajate neke stvari, a to su trojanac, exploit, virus, crack itd. Jedini nacin da udjete na neki racunar neophodan vam je Exploit koji bi lokalno ili spolja(remote) izazvao pucanje odredjenog programa i na taj nacin izvrsio 'ShellCode', kada na taj nacin ovladate 'super userom', omoguceno vam je da podmetnete trojanac, program koji vam omogucuje neometan ulaz u osvojen racunar. Sto se virusa tice tu je stvar jednostavna, sluzi da napravi sranje postenom korisniku, o Crack-u nema potrebe da trosim byte-ove Smile

Sve u svemu dokon pop i koze krsti Smile
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    FoxPro forum -> IT stvarčice Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu